2023

Ako pokračuje príbeh chlapca, ktorý po topení ostal v bdelej kóme?

Ďalší rok je takmer za nami, Matej bude v januári oslavovať 9 rokov, z toho 7 rokov je v inom stave.
Tento rok bol pre nás ako rodinu, rodičov ale naozaj veľmi úspešný. Prečo?

Matej je už druhák!

Slobodna demokratická škola v Košiciach, plus naša úžasná špeciálna pedagogička pani Gelányiová z Levíc sú pre nás nesmiernym darom. Podporujú nás v Matejovom sebariadenom vzdelávaní, ktoré mu, nám úplne vyhovuje. Páči sa nám, že sa Matej aktívne podieľa na procese vzdelávania, sám ukazuje, čo je preňho zaujímavé, produktívne a vyvíja veľké úsilie v týchto aktivitách pokračovať. Takto sme sa napríklad dostali k téme dinosaurov, áno. Celú rodinu Matej vtiahol do diania týchto gigantických tvorov, cez príbehy, dokumentárne filmy, ale aj rôzne aplikácie, hry. Doma má Matej dnes plnú výbavu encyklopédií, malých aj väčších napodobnením dinosaurov, s ockom vyrábal fosílie, na mapu si spoločne zakresľujeme, kde aké fosílie sa objavili. Je to naozajstný proces toto sebariadené vzdelávanie a sme radi, že Matej má takúto skvelú možnosť.

Každé leto od nehody bol Matej hospitalizovaný kvôli opakovaným zápalom pľúc, raz bol dokonca operovaný kvôli výpotoku v pľúcach, a jeho stav sa vždy v lete výrazne menil. Začínajúce choroby priniesli dystonické kŕče, my sme sa s Matejom nedostali ani len na dvor, na prechádzku lebo vysoké teploty mu neprospievajú. Nemá termoreguláciu, zbytočne sa prehreje, sliny zatekajú, spôsobujú mikroaspirácie a potom končíme v nemocnici.

Ale tento rok, toto leto, táto teplá jeseň je bez vážnej choroby!

1, Matejovi sme na odporúčanie pľúcnej lekárky zabezpečili kašliaceho asistenta, ktorý vibráciami prehlbuje nádychy a výdychy a tým vieme odsať viac hlienu, popr aj zatekajúcu slinu alebo jedlo.

2, Taktiež navštevujeme pravidelne fyzioterapeutické centrum Špirála, spolu s terapeutkami Angelikou a Ankou Matej pracuje využívajúc pohybovú a dotykovú podporu, ©BodyMindCentering Concept. Zistili sme, že tento koncept je pre Mateja ako vyšitý, pretože mu pomáha postupne vnímať obraz svojho tela. Sme radi, že sme konečne našli fyzioterapeutov, ktorí vnímajú Matejka ako osobnosť a pomáhajú mu prekračovať vlastné hranice.

3, Tiež veľa investujeme do hodín muzikoterapie, v Kcentrum, kde sa Matej stretáva s vibráciami, pracujú terapeutky s nástrojmi, ktoré rozozvučia telo, orgán v tele, pôsobia harmonicky a zároveň liečivo.

4, Nový koncept, s ktorým sme sa v Kcentrum stretli, je metamorfná technika. Opäť ide o jemný dotyk, neinvazívnu techniku, ktorá ale pôsobí veľmi silne. Nájde si v organizme to, čo je aktuálne najväčší problém a ošetrí to.

5, Chodíme veľa do prírody, na výlety, dokonca sme boli na dovolenke celá rodina, a Matej si to nesmierne užíval. Vzájomný čas, relax, morský vzduch ale aj horské jazierka nám všetkým naozaj veľmi prospeli.

6, Doma denne využívame podpornú Bemer terapiu, ktorej cieľom je rozprúdiť krv aj v najmenších mikrovlásočniciach, priniesť kyslík na miesta, ktoré sú úplne nepatrné. Tento koncept nám predstavila pani Bognárová – alias Pralinka, ktorej taktiež vďačíme za to, že nás už 2.rok na Vianoce podporuje dobročinnou sladkou akciou – prípravou a následným predajom jej praliniek. Jej manžel pán Pasztir, lekár, je vždy k dispozícií a spoločne konzultujeme Matejov stav a nastavujeme výšku a silu pôsobenia elektromagnetických vĺn.

7, Matej má naďalej doma pravidelné masáže. Julo – už rodinný priateľ, psychológ a parťák pri hraní spoločenských hier, chodí k Matejovi na týždennej báze a premasíruje stuhnuté a ochabnuté svaly. Častokrát nielen Matejovi 😊

8, Úplne peckovou novinkou pre celú rodinu je vírivka, ktorú sme tiež zabezpečili z vašich 2%. Doktorka Neuschlová nám pri poslednej hospitalizácií odporučila navštevovať alebo si zadovážiť vírivú vaňu. Keďže sa Matej rád kúpe, ale letný osviežujúci bazén – voda s teplotou 20-22°C vôbec nie je pre Matejove telo vyhovujúci. Automaticky sa podchladí, keďže sa nehýbe. A skončí s chorobou na ATB. Tak sme po zvážení zainvestovali do domácej vírivky, ktorú má Matej denne k dispozícii koľko len chce. A viete, čo je bonus? Teplá voda – 37-38°C = teplota tela – prináša do Matejovho života úplne uvoľnenie, krásne sa s ním dá vo vírivke cvičiť, relaxovať, počúvať hudbu, dokonca trysky premasírujú jeho telo. Je to úplna pecka a tešíme sa, že nám pomáhate, že nám fandíte a že sa o nás zaujímate.

Ak chcete vedieť o Matejovi viac, zriadili sme účet aj na instagrame, pre rýchle dennodenné aktivity, zábery z jeho života s nami, alebo náš život s ním.

Matejkov Insta profil: chovancak_team

https://www.instagram.com/chovancak_team/

Matejkov FB profil: OZ Ešte krok

https://www.facebook.com/groups/1474259519262235